13 Jun
13Jun

B2BGain İhracat Destek Platformu Röportaj

www.b2bgain.com


İhracat destek platformumuza üye olun, işinizi büyütmenize yardımcı olalım...

 

 https://www.yumpu.com/tr/document/read/63397850/metropol-dergileri-turkiye-59say/24

Her başarılı firmanın bir planı, başarısız firmaların ise her zaman mazereti vardır

 

Türk şirketlerinin ihracatlarını arttırarak yeni pazarlarda yer bulmaları için çalışan B2BGain ihracat destek platformu ve ekibiyle merak edilenleri konuştuk. 

Konuyla ilgili B2BGain platformunun Editörlüğünü ve Ekip Koordinatörlüğünü yürüten Beycan Aksoy sizler için sorularımızı yanıtladı. 

B2BGain platformunun çalışma koşulları ve işleyişini bizlerle paylaşan Beycan Bey sektörde iddialı olduklarını dile getirdi.

 

Öncelikle bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?


Kocaeli Üniversitesi Otomotiv Tasarım İmalatı ve İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme mezunuyum. Uzun yıllar çeşitli firmalarda Satın Alma departmanından Üretim Müdürlüğü görevine kadar çeşitli görevlerde bulunduktan sonra 2019 yılı başlarında B2BGain ekibinin bir parçası oldum. Görevim www.b2bgain.com platformu Editörlüğü ve Ekip Koordinatörlüğüdür.


B2BGain platformunun kuruluş fikrinden ve sürecini merak edenler için anlatabilir misiniz?


Platform fikri çok öncelere dayanmakta fakat çalışmalara 2018 yılında başlanmış. Firuze Medya İletişim Reklam Ltd. Şti. olarak reklam, tanıtım ve yayıncılık faaliyetleri sürdürmekteyiz, dolayısı ile üretici ve ihracatçı firmalar ile her daim ortak çalışmalar yapmaktayız. Fikrin sahibi Müdürümüz Seycan Çakır; Firmalar arası iletişim ve tanıtım eksikliğini görmesi ile B2BGain gibi bir oluşuma ihtiyaç olduğunu tespit etmiş ve ekibi ile bunu paylaşmış. Bir yıl gibi kısa bir sürede fikri şekillendirilerek 2018 yılı sonunda B2BGain Platformu hayata geçirilmiş. B2BGain’in ( İşten İşe Kazanç)  isim babası da Afrika Ekip Koordinatörü – Zambiya Temsilcimiz Ben Mukosa Meki.


Dediğim gibi ben ekibe katıldığımda platform ana hatları ile oluşmuştu son şeklini de tüm ekip ihtiyaçları detaylandırarak vermiş olduk. Benim katılma sebebim pek çok sektöre vakıf olmam ve teknik bilgi konusunda tecrübeli olmam. Neticede ne olduğu hakkında fikir sahibi olmadığınız bir ürünü tanıtıp, potansiyel alıcıların taleplerini doğru anlayamazsınız.


B2BGain, firmalara ve bireysel müşterilere ne gibi çözümler sunuyor?


B2BGain,  üyesi olan firmanın kendi dış ticaret departmanı gibi firma adına tanıtım ve sunum yapmakta. Sektörle alakalı potansiyel alıcılar ile iletişim kurarak bu kişilerin iletişim bilgilerini ve taleplerini firmaya iletmekte.


B2BGain üye firmalarına kazandırdıklarını kısaca şöyle sıralayabilirim:


-           Üye Firma Platformda tüm bilgileri ile (Adres, iletişim bilgileri vs.) listelenir. Üyemiz olan firmanın tüm bilgilerini herkese açık şekilde platformda listelemekteyiz. Dileyen alıcı bizimle iletişime geçmeden direkt olarak firma ile de irtibat kurabilir.

-           Platform Google aramalarında da üye firmaya ön sıralarda çıkma avantajı sağlamakta.

-           Yıl boyunca kendi ürün resimleri, katalogları ve markaları ile Afrika Ülkeleri, Arap yarımadası ve yakın coğrafyadaki (Irak, Afganistan, İsrail, Azerbaycan, v.b) potansiyel alıcılara tanıtımlar, birebir görüşmeler ve çeşitli iletişim yöntemleri ile organik bir bağ kuruluyor.

-           Her gelen talep firmaya bir kartvizit formatında iletilir; talep eden kişinin adı, talebi, mail adresi, iletişim numarası ( Whatsapp iletişimi kurulabilir) yer alacak şekilde iletiliyor.

-           Yıl içerisinde Minimum üç aylık periyotlarda bu süre içerisinde gelen taleplerin tamamı tekrar iletilerek talep atlamanın önüne geçilmiş oluyor.

-           Bu üç aylık dönemde gelen taleplerin bir kısmına kendi bünyemizde irtibata geçerek firma temsilcilerinin kendilerine yardımcı olup olmadığını da sorgulamaktayız.

-           Yılda 1 yayınlanan B2BGain Dijital dergisinde 2 sayfa etkileşimli(Web sayfası yönlendirmeli) firma tanıtımı ve ürün tanıtımına yer veriliyor. Bu dijital dergi ekibimizin platform tanıtımında kullanıldığı gibi çevrimiçi olarak herkes tarafından okunabilir özellikte olmuş oluyor. Firmanın bizimle anlaşması bitse bile dergide ki reklamı tanıtım yapmaya devam ediyor.

-           Bir yıllık anlaşma yaptığımız firmanın yılsonunda çalıştığımız ülkelerle ilgili kendi sektörleri ile alakalı ciddi bir alıcı rehberine sahip olmuş oluyorlar (isim, cep telefonu numarası, mail adresi). 

-           Aynı zamanda ülke temsilcilerimizin vasıtası ile tanıtım yapmak ve iletişim kurmak firmaya o bölgede güven ve sempati kazandırmış oluyor.

-           Birkaç dilde konuşan çalışan istihdamını ortadan kaldırıyor.


Bu bahsetmiş olduğunuz işlemleri firmaların diş ticaret departmanları yapmıyor mu?


Dış ticaret departmanları yapıyor tabi ama bizim kadar detaya inecek zamanları olmuyor çoğu zaman. Genelde firmalardaki dış ticaret ekipleri fuar, gelen yabancı konuk, yabancı mail trafiği v.s gibi mevcut görevlerinin yanı sıra bizim gibi detaylı tarama yapma fırsatı bulamayabiliyorlar. Bizim yapmış olduğumuz çalışmalar ile firmaların dış ticaret departmanları daha çok alıcı ile iletişim kurma fırsatı yakalıyor. Ve dış ticaret departmanından bir eleman işten ayrılsa bile müşteri iletişim bilgileri firmanın kendisinde kalıyor. Yani kısaca şöyle özetleyebiliriz: B2BGain Ekibi üye firmasının bünyesinde bir çalışanı gibi yıl boyunca potansiyel alıcılar hakkında firmaya talep ve iletişim bilgisi topluyor. Bu bilgileri de firmaya iletiyor. Hem de bir çalışanın maliyetinden çok daha düşük bir rakama.


Türkiye’de sizin gibi çalışan başka platformlar var mı?


Bildiğim kadarıyla yok. Rehber platformlar var ama burada firmalar kendi sektör adı altında toplu olarak yer alıyor ve sadece üyeler firma iletişim bilgilerine ulaşabiliyor. Biz firmaya özel ülke temsilcileri ile kalabalık bir ekip olarak birebir çalışma yapıyoruz, bir dış ticaret firması gibi.


B2BGain’in gelecek dönem hedeflerinden bahsedebilir misiniz?


Çok kısa dönemde hızlı adımlar atarak güzel bir ekip oluşturduk. Yaptığımız çalışmalar ile güzel dönüşler alıyoruz. Görüştüğümüz ülkelerde ki alıcılar farklı talepleri olduğunda referans için tekrar bizimle iletişim kuruyor. Bu bizi mutlu ediyor. Önümüzde ki hedefimiz farklı ülkelerde temsilcilikler kurmak. Bununla ilgili çalışmalarımız ve görüşmelerimiz sürüyor, en kısa sürede bunun da haberini vermek istiyoruz. Ayrıca geçtiğimiz yıl Bulgaristan’da kurmuş olduğumuz şirketimiz ile Balkanlar, Avrupa, Türki Cumhuriyetler ve Rusya pazarına yönelik çalışmalara da farklı bir platformumuz ile başlatmış olduk. Teknoloji hızla ilerlerken bizim hız kesmemiz olanaksız.


Hangi ülkelerde çalışmalar yapılıyor? Bu süreci nasıl takip ediyorsunuz?


B2BGain olarak Afrika ülkeleri(Cezayir, Angola, Benin, Botsvana, Burkina Faso, Burundi, Cape Verde (Yeşil Burun Adaları) ,Orta Afrika Cumhuriyeti,Çad, Komorlar, Kongo, Kongo Dem. Cumh.,Kamerun Cumhuriyeti,Cibuti, Mısır, Ekvator Ginesi, Eritre, Etiyopya, Gabon, Gambiya, Gana, Gine, Gine Bissau,IvoryCoast (Fildişi Sahili), Kenya,Lesotho, Liberya, Libya, Madagaskar, Malavi, Mali,Moritanya, Mauritius, Mayotte, Fas, Mozambik, Namibya, Güney Sudan, Nijer, Nijerya, Réunion, Ruanda, Sahra, Saint Helena, SãoTomé ve Príncipe, Senegal, Seyşeller Cumhuriyeti, Sierra Leone, Somali, Güney Afrika, Sudan, Esvatini,Tanzanya,Togo, Tunus, Uganda, Zambiya, Zimbabve.), Arap ülkeleri(Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Cezayir, Cibuti, Fas, Filistin, Irak, Katar, Komorlar, Kuveyt, Libya, Lübnan, Mısır, Moritanya, Oman, Somali, Sudan, Suriye, Suudi Arabistan, Tunus, Ürdün ve Yemen.), ve Komşu ülkelere ( İsrail, Lübnan, Gürcistan, Irak, Suriye ve Bulgaristan v.s) yönelik çalışmalar yapmaktayız. Bölge bölge ayırarak takibini yapıyoruz. Kendi aramızda ortak bir ağ kurduk herkes görüşmesini, çalışmasını, ulaştığı bilgileri varsa özel notlarını burada paylaşıyor ve haftalık toplantılarla her verinin üzerinden tekrar geçiliyor. Farklı ülkelerden temsilcilerin önemi burada ortaya çıkıyor. Her ülkenin dili farklı İngilizce, Fransızca, Arapça v.s yanı sıra özellikle Afrika ülkelerinde yerel diller de oldukça fazla ve alıcı ile kendi dilinde iletişim kurulması olumlu dönüşler sağlıyor.


Dış ticarete başlamak isteyen ihracat yapmak isteyen kişi ve kuruluşlara tavsiyeleriniz nelerdir?


Dünya her geçen yıl daha da küçülüyor. Firmalar öncelikle kendi varlıklarını tescillemeli kalitelerini, markalarını ve kurumsallarını tam olarak oluşturarak altını kalınca bir çizgi ile çizmeli. Devamında da bununla ilgili tanıtıma yönelmeli. Maliyetlerini hesaplamalı ve belli bir fiyat politikası benimsemeli. Birine 3 lira birine 5 lira dönemi dünyada kapandı ithalatçı tüm dünyadan teklif alıyor ve buna göre değerlendirme yapıyor. ‘’Benim ürünümden dünyada satan çok!’’ demesin, bir söz vardır ‘’ Her malın alıcısı var’’. Yeter ki kendini doğru tanıtıp, doğru fiyat politikası ile yola çıksın.


İnternet ortamındaki hızlı gelişimin ihracat sektörüne avantaj ve dezavantajlarından bahseder misiniz?


İnternet ve teknolojideki bu hızlı gelişim ticaretin kurallarını da yeniden yazdırdı desek yanlış olmaz. Avantajı; doğru bir çalışma ile tüm dünya da tanınmak, ticaret yapmak, dezavantajı ise yanlış hamlelerle kolayca yok olabilme tehlikesi. Herhangi ülkedeki bir müşteri benim sabit müşterim veya sürekli alıcım deme şansı ortadan kalkıyor. Bir önceki soruda da belirttiğim gibi alıcılar artık tüm dünyadan teklif alıyor.


Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid- 19 salgını ihracatı nasıl etkiler?


İhracatta da elbette ki her sektörde olduğu gibi ana gündem konusu Coronavirüs salgını. Coronavirüs salgınının ilk ortaya çıktığı Çin’de üretimin yavaşlamasıyla ilk başlarda Türk firmalarına talep artmış bununla beraber siparişlerde de artış olmuştu. Çin’deki fabrikaların üretime ara vermeleri dünya ticaretinde değişikliğe ve farklı yeni pazarlar, üreticiler arayışına yol açtı.

Coronavirüs salgınının Çin’den sonra tüm dünyada hızlıca yayılması tüm ülkelerin ihracatına darbe vurduğu gibi Türkiye’nin de ihracatını etkiledi.  Birçok insan bu süreçte de ayakta kalabilmek için e-ticaret sitelerine yönelmiş ve alıcılara ulaşmaya çalışmaktadır. Sadece ülke olarak değil tüm dünya olarak dijital teknoloji ile ayakta kalmaya çalışmaktayız. Virüs nedeniyle ihracat yapılsa bile şuan ürünün ulaşma noktasında bile zorluklar yaşanmakta. Coronovirus teknolojinin ne kadar önemli olduğunu ve insanların dijital dünyaya ayak uydurarak tüm faaliyetlerini çevrimiçi yürütmeleri, teknolojinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermiş oldu.


Coronovirüs nedeniyle teknolojinin ön plana çıktığını söylediniz. Teknolojinin gelişmesine firmanız hazır mı? Teknolojiye ayak uydurmak için neler yapıyorsunuz?


Biz firma olarak teknolojiye ve yeniliklere her zaman yakından takip eden ve teknoloji anlamında insanların hayatlarını nasıl kolaylaştırabiliriz, firmalara nasıl yardımcı olabiliriz düşüncesine sahibiz. Bu manada ekibimizle beraber toplantılar gerçekleştirip nasıl farklılık yaparız düşüncesindeyiz.


İhracatta farklı bir konsept ile firmalarda farkındalık yarattık. B2BGain ile bire bir firmaların ihracatlarını kolaylaştıracak bir platforma sahibiz. Türkiye’de hatta Dünya’da bir ilk’i başlatmanın gururunu yaşıyoruz. İhracat destek üzerine birçok platform var ama konsept olarak B2BGain çok farklı. Birebir talepler toplanıp firmaya iletilmesi, bünyemizde kendi ülkelerinde çalışmalar gerçekleştiren ülke temsilcilerimizin bulunması gibi birçok farklı işleyişe sahibiz.


2020 yılı ile birlikte firma olarak birçok noktada değişiklik yaptık. Bunlardan biri dijital dergi ile yayın hayatına devam edecek olmamız. Bir diğeri hazırlanacak olan B2BGain özel sayısının da dijital ve etkileşimli olması. Bu özel sayımız ülke temsilcilerimiz tarafından tanıtım amacı ile kullanılacak bir mecra olmuş olacak.


Son olarak neler söylemek istersiniz?


Herkese sağlık dolu günler diliyorum. Ülkemiz ve dünya olarak bu salgını atlatıp sağlıklı ve ticaretin hız kesmeden devam etmesini diliyorum.

Yorumlar
* Bu e-posta internet sitesinde yayınlanmayacaktır.